Strengeinstrumenter

Guitar, Elbas, Ukulele, Saz - Baglama, El-guitar


 - Albertslund Kommune

Instrumentbeskrivelse

Guitaren er et meget populært strengeinstrument. Genremæssigt anvendes guitaren i både den klassiske og rytmiske musik. 

Du kan starte allerede som 4-årig til guitarhold. 
Her undervises efter modersmålsmetoden. Det betyder, at du spiller det som du hører (og ser) læreren spille.  

Hjemme lyttes meget til guitarspil, f.eks. lydfiler læreren sender, eller you tube eller lignende.  
Det er ligesom at lære et nyt sprog. 

Starter du som 6 – 10-årig, vil vi fokusere meget på at opbygge en basisteknik;  
Hvordan får jeg strengene til at klinge flot. Hvordan sidder jeg godt med guitaren så kroppen og fingrene fungerer. 
Vi lægger ud med lette melodifigurer der kan spilles imens vi synger til. 

Melodierne spilles efter gehør og bliver gradvist sværere, og sideløbende begynder vi nodelæsning som en selvstændig del af undervisningen. Vi lærer hvordan musikken er opbygget (form) og hvordan vi får forskellige musikalske udtryk. 

En del af undervisningen er sammenspil/fællestime med andre børn på dit niveau. 
Starter du senere tager jeg udgangspunkt i hvad du gerne vil med dit guitarspil. 
Guitaren kan så meget, spille akkorder til sang, flot fingerspil eller den store klassiske musik. 

Leje af instrument

Du kan leje en guitar gennem musikskolen. 

 

Tilmelding

Instrumentbeskrivelse

Den elektriske bas er et ungt (ca.50 år) og meget spændende instrument. Den har 4 dybe strenge og du kan spille alt slags musik på den, som eksempelvis funk, pop, jazz, blues, tyrkisk, balkan, afrikansk, rock og klassisk musik. Ved at vælge bas som instrument, har du mulighed for at spille med andre i sammenspil og grupper efter ca. ½ år. 

Bassen er et pulserende hjerte i musikken og giver dig store muligheder for, at udvikle dig musikalsk med rytme, toner og melodier. Bassen er måske ikke altid i front, men hvis den IKKE var der, ville det hele ”falde fra hinanden”. 

Forventninger til elev og forældre

Som med alle andre instrumenter er det forventningen at man øver sig ofte, så basundervisningen bliver så god og lærerig som muligt. Bassens toner, nodelæsning og teori vil blive introduceret, for at skabe et solidt fundament eleven, som også kan give plads til kreativitet i undervisningen. 

Alder

Man kan starte til basundervisning fra man er 8 år.

Leje af instrument

Musikskolen udlejer bas og forstærker som man kan få med hjem til øvning.

 

Tilmelding 

Instrumentbeskrivelse

Bağlama er et strengeinstrument der typisk har syv strenge, har en lang og tynd hals med et halv-æg-formet krop, der bygges af forskellige træsorter, som er udskåret eller sammensat af et tyndt bladformet træ. Der findes også på forskellig hals typer, for eksempel kort hals 19 bånd, lang hals 23 bånd. 

Instrumentet kaldes også for ‘saz’, men da ordet saz i virkeligheden bare betyder ‘instrument’ på tyrkisk, er det mere korrekt at kalde den ‘Bağlama’. 

Den kan spille koma toner det vil sige kvarte toner, hvor man i den vestlige musik næsten udelukkende benytter sig af halve og hele toner. Kvarttonerne er en vigtig del af den lyd, der kendetegner den anatolske (tyrkisk, kurdisk og andre befolkningers) folkemusik. 

Den stammer fra Centralasien, hvor tyrkerne levede før deres vestlige migration. Som guitaren i Spanien og bouzouki i Grækenland, er Bağlaman det mest populære snorinstrument i Tyrkiet. Selv om den er lignende i form til den græske Bouzouki, er konstruktionen, størrelsen og lyden af Bağlaman forskellig. 
Bağlaman ses i rigtig mange sammenhænge, både i folkemusik, pop, m.fl. 

Forventninger til elev og forældre

Musikundervisning er en vigtig og inspirerende del af musiklivet. Vi ønsker at skabe kreativ alsidighed og inklusion til gavn og glæde for elever, deres forældre og musikskolen som helhed.  

Det ville være meget nyttigt for eleven, altid at deltage i undervisningen. Det forventes at eleven øver på sit instrument i mindst 15 minutter hver dag, og her kan det være nyttigt for forældrene at påminde eleven om at øve. 

Lejer man et instrument af musikskolen, forventes det at der passes godt på instrumentet, noder og andre musikmaterialer. 

Forældre vil ligeledes løbende være i dialog med musiklæreren, med henblik på at skabe et godt samarbejde og styrke den musikalske udvikling hos eleven. 

Alder

Alle kan lære at spille bağlama, uanset om du er ung eller gammel - jo yngre du starter desto bedre. Typisk kan man starte når man er ca. 5 år gammel.

Leje af instrument

Du kan leje Baglama fra musikskolen eller købe fra musikbutikker, der sælger baglama. (Du kan få oplysninger om dette fra læreren) 

 

Tilmelding

Instrumentbeskrivelse

El-guitaren er ligesom den klassiske guitar et populært instrument. 
Da guitaren tilbage i 1930’erne blev meget populær som akkordinstrument i de store jazzorkestre, stødte man på en stor udfordring. Guitaren blev simpelthen overdøvet af alle de andre instrumenter, der kunne spille en helt del højere.  
Løsningen på dette var “Pickuppen” en lille enhed der kunne sættes på guitaren og opfange vibrationerne for at sende dem videre til en højtaler/forstærker, der så kunne forstærke lyden. Denne videreudvikling af guitaren, skabte sammen med andre nyere instrumenter grundlaget for rigtig meget moderne musik. 
El-guitaren blev det foretrukne valg i genrer som Blues, Rock, og Pop samt andre. Man kan dog ligesom med den akustiske guitar spille alverdens musik med en el-guitar. 

Forventninger til elev og forældre 

Som guitarelev på musikskolen, vil der i første omgang være fokus på at lære de grundlæggende teknikker, der skal til for at spille simple melodier og akkorder. Når grundlaget er lagt, vil vi sammen udforske musikken fra alverdens forskellige vinkler og finde ud af hvordan el-guitaren bedst bruges til lige netop de genre og stilarter vi er gået på opdagelse i. 
Musikken er et kreativt sprog, og læreren om guitar og musik generelt, vil derfor også være kreativ. 
Der vil være fokus på leg, improvisation samt komposition/sangskrivning. 
Du får som elev i høj grad lov til at byde ind med idéer og ønsker, til det forløb vi går igennem. Vi vil i fællesskab gøre din tid som guitarelev unik, sjov og personligt.  

Det kræver ingen forudsætninger at lære at spille guitar, andet end tid, motivation og et åbent sind. Som guitarelev, er det også muligt efter noget tid, at få en plads på et af vores sammenspilshold.  

Alder

Man kan som udgangspunkt starte på el-guitar på samme tidspunkt som klassik/akustisk guitar. Altså 6-8 år.

Dog anbefales det at starte på akustisk guitar, og rykke videre til el-guitar når de grundlæggende teknikker er på plads.

Leje af instrument

El-guitarer udlejes på musikskolen, men da vi ikke har mange, kan dette ikke altid imødekommes. Det anbefales derfor at man anskaffer sig en selv. Man kan IKKE leje forstærker af musikskolen og skal derfor selv anskaffes.  

Musikskolen står klar til at rådgive og vejlede dig i dit køb af guitar/forstærker. 

 

Tilmelding