Blæseinstrumenter
Saxofon, Klarinet, Obo, fagot, Tværfløjte, Blokfløjte, Trompet.
Instrumentbeskrivelse
Saxofonen er et meget alsidigt instrument, som indgår i stort set alle musikalske genrer og stilarter. Der en såkaldt træblæser (selv om den består at metal!).
Den minder lidt om den menneskelige stemme og findes i flere forskellige størrelser. Typisk begynder vi med en ”altsaxofon". I starten skal man lære tonerne at kende, og man vil med det samme lære små genkendelige melodier. Der bliver arbejdet med gehør og noder, og efter noget tid også med improvisation.
Saxofonen er et fremragende sammenspilsinstrument, og allerede i slutningen af 1. sektion (hvis man øver sig regelmæssigt vel at mærke) vil man have mulighed for at starte til sammenspil. I undervisningen vil der tillige være sammenspil med læreren på saxofon og/eller klaver.
Forventninger til elev og forældre
Som alle andre færdigheder, kræver det øvning at lære at spille et instrument. Saxofon er ingen undtagelse. Det bedste er at øve lidt hver dag i 15-20 minutter, men hvis det glipper nogle gange i løbet af ugen, er det ingen katastrofe. Men saxofonen skal dog op af tasken derhjemme, hvis der skal ske fremskridt. Heldigvis er det et supersjovt instrument at spille på, og det bliver kun sjovere jo mere man får lært.
Alder
Saxofonen kræver lidt fysik, så man kan som udgangspunkt først begynde fra 3. klasse. Det kan være en fordel at have spillet klarinet eller fløjte inden, men det behøves ikke.
Leje af instrument
Du kan leje en saxofon gennem musikskolen.
Beskrivelse af instrumentet
Oboen er bare det smukkeste instrument der findes!
Man bliver så forelsket i klangen og oboen har altid de bedste soloer i symfoniorkesteret.
Hvis man vil høre, hvordan oboen lyder, kan man gå ind på Youtube og søge på ”Gabriels Obo”. Så er man solgt.
Oboen bruges typisk sammen med andre klassiske instrumenter, og fordi det er et sjældent instrument, er det nemt at komme til at spille sammen med andre.
Forventninger til elev og forældre
Hvis man vil være god til noget, skal man øve sig – sådan er det også med oboen. Det er vigtigt, at man spiller på oboen hver dag – bare 15 minutter. Dels fordi at man skal træne nye muskler i fingre og mund, og også fordi man skal lave en ny vane – nemlig at spille obo.
Det forventes, at man får hjælp af sine forældre til at øve sig. Det kan være i en pause mellem lektierne eller når der laves mad. Det er skønt med lidt obomusik, mens man snitter gulerødder.
Allerede efter et par måneder kommer man i vores blæseorkester Retrutterne. Det er vigtigt at spille sammen med andre – man bliver meget bedre på oboen, og man lærer en masse om fx at lytte og holde en rytme. Og så får man nye venner.
Senere rykker man op i Blæstetten. Både Retrutterne og Blæstetten medvirker ved Børnekoncerten – det er en stor oplevelse. De spiller også til Julekoncert og Sommerkoncerten. Det er fantastisk at spille for andre – man har øvet sammen i lang tid og så skal al umagen præsenteres for andre, der selvfølgelig er imponerede.
Efter 3-4 år er man blevet så god, at man kan starte i vores Minisymf. Det består af strygere og andre blæsere som fløjte, klarinet og fagot.
Næste step er Albertslund Symfoniorkester, som er vores flagskib. Her kommer oboen rigtig til sin ret.
Alder
Man kan starte, når man er omkring 9 år, men det afhænger af elevens fysisk – man skal gerne være lidt stærk - også gerne lidt stædig.
Det er en stor hjælp, hvis man har spillet blokfløjte, før man starter på obo. Dels har man lært noder, og så har man lært at blæse i et instrument. Men det er ingen hindring, hvis man ikke har.
Leje af instrument
Det er muligt at leje en obo af musikskolen. Blokfløjten køber man selv og kan fås for omkring 100 kr.
Instrumentbeskrivelse
Fagotten er det dybeste træblæserinstrument. Fagotten bruges mest i symfoniorkester og til kammermusik (fx blæserkvintet) og knap så meget som soloinstrument.
Mundstykket "røret" er to bambusblade, der er bundet sammen. Selve fagotten er lavet af lakeret ahorntræ, der er 2½ meter lang, men den er foldet sammen, så den kan lægges i en kasse og bæres på ryggen.
Der er meget gode sammenspilsmuligheder for fagot. Man kan spille sammenspil/kammermusik i små grupper eller i musikskolens symfoniorkester og deltage i forskellige større og mindre projekter.
Lyt til fagotten HER
Forventninger til elev og forældre
Som for alle andre instrumenter gælder det, at man skal øve sig hjemme for at blive god til at spille fagot. Der afholdes jævnligt koncerter, hvor fagoteleverne spiller for hinanden og for familie og venner. Der er altid brug for elever, der kan spille fagot.
Alder
Fra ca. 9 år på børnefagot og fra ca. 11 år på almindelig fagot.
Leje af instrument
Fagotten kan lejes gennem musikskolen.
Instrumentbeskrivelse
Fløjtefamilien er verdens ældste gruppe af musikinstrumenter.
Tværfløjter og blokfløjter kaldes træblæsere, fordi de oprindeligt blev lavet af træ. I dag er instrumentet oftest lavet af metal – eksempelvis guld, sølv eller platin. Materialevalget har stor indflydelse på klangen.
I Indien brugte man i gammel tid fløjter ved hellige ceremonier for at tilkalde ånderne.
Tværfløjte har en smuk, varm klang og bruges i klassisk musik, jazz, rock og folkemusik. Den spiller en stor rolle i orkesteret og bliver også brugt i kammermusik og som solokoncert -instrument.
Sammenspil er en stor del af undervisningen på musikskolen. Allerede efter kort tids undervisning 6-12 måneder har du mulighed for at komme med i et af vores ensembler. Det er sjovt at spille sammen og er med til at motivere. Vi har tre forskellige sammenspilshold: Retrutterne, Blæstetten og Minisymf . Der bliver også oprettet små kammermusik grupper, f.eks. 2 fløjter og klaver, fløjte -guitar, fløjte trio, afhængig af interesse.
På længere sigt kan du spille med i enten Albertslund Symfoniorkester eller StreetLife Bigband.
Forventninger til elev og forældre
For at blive god til et instrument, er det vigtigt at man øver sig. Hellere en lille smule end slet ingenting. Efter hver lektion får du et lille stykke for hjemme, som du skal arbejde med til næste uge. Vi håber, at I som forældre bakker op om jeres barns øvning og engagement på skolen.
I løbet af en sæson er der små koncerter, som det forventes, du deltager i.
Alder
Du kan starte som 6-årig.
Undervisning bliver tilpasset eleven og der vil lægges vægt på blæseteknik, klang, musikalsk udtryk og sund kropsholdning.
Leje af instrument
Du kan leje en tværfløjte på musikskolen. Vi har flere størrelse og modeller, der passer til alle niveauer.
Instrumentbeskrivelse
Trompeten er et flot og skinnende instrument, der er en del af messingblæserfamilien. Den har en flot klar lyd og man har kunnet høre variationer af den siden oldtiden.
Man puster ind i trompeten, imens man laver vibrationer med læberne (ja det er rigtigt, man laver pruttelyde med læberne for at spille trompet).
Trompeten passer til rigtig meget musik. Den bliver brugt i militæret, i filmmusik, i jazz, i orkester, og nogle gange i popmusik.
Når du starter til trompet, går du til at starte med alene hos din trompetlærer. Når du er nået et niveau din lærer synes passer til det, kommer du til at spille sammen med andre blæsere. Når du har spillet nogle år og er blevet rigtig god, kan du måske komme til at spille i musikskolens symfoniorkester eller bigband.
Forventninger til elev og forældre
Det er vigtigt, at der øves lidt hver uge. Hellere lidt end slet ikke. Forældresamarbejdet er vigtigt. Indimellem er der arrangementer og koncerter, som forældrene er inviteret til. Det er godt at møde op og støtte barnets musikalske udvikling.
Alder
De fleste er klar til at starte på trompet omkring 3. klasse, men hvis interessen er der lidt før, er du også velkommen til at komme og prøve om det er noget. Trompeten er et lidt tungt instrument og derfor vil du måske starte på trompetens lidt mindre ven kornetten, men bare rolig den har også en rigtig flot lyd.
Leje af instrument
Du kan leje et instrument af musikskolen når du starter.